ARKIV WEBBPLATS

Utbildningsförvaltningen
IT Pedagogiskt forum
KUBNet

startsida  startsida
Altavista Google Wikipedia
Spindeln WolframAlpha Yahoo

Skolhemsidor
(school homepages)

(2003-06-23)
Sommarlov och semester

Fram till augusti månad uppdateras inte hemsidan då vi alla till och från har semester. Vi hoppas att vi alla får en solig och vilsam sommar så hörs vi till hösten igen med nya spännande uppdrag.

 

 

(2003-06-23)
Obs! FirstClass diagnostik 12.00-12.15 fram till augusti månad

(2003-06-01)
"Hipp, hipp hurra, de är nationalda!"
Teckningstävling avgjord


Nationaldagskommittén tackar för alla fina teckningar som kommit in. Det var ingen enkel uppgift att välja ut en teckning. Vinnare blev Caroline Jokela, Skoftebyskolan 5A. Vilket betyder att den klassen får vinnarsumman på 5 000 kronor.  Vi gratulerar så mycket! I kommunhusets entré kommer en utställning att finnas.
Alla är hjärtligt välkomna till nationaldagsfirandet som är på Hojumstunet den 6 juni kl 19.00.
Tack för visat intresse. Är det några frågor hör gärna av er på telefon 49 70 21 eller 070-34 73 001.
Informationskontoret genom Gunnel Axelli

(2003-05-30)
Jason framgångar på Sjuntorpsskolan

Eleverna i 9a på Sjuntorpsskolan har under ht 02 och vt03 deltagit i Jason-projektet med stora framgångar. Lärare och elever har blivit ombedda att under bionalen i Göteborg att berätta vad som skett under året. Avslutningen har nu ägt rum och vi kan följa med på deras resa genom att klicka här. Vill du veta mer om Jason-projektet som kommande läsår skall handla om regnskogen skall du klicka här.


 

(2003-05-28)
Nya framgångar för MÅG elever

I helgen som gick höll Ung Företagsamhet sin nationella Våga Vara Egen-mässa på Stockholmsmässan i Älvsjö.

500 ungdomar från hela Sverige ställde ut och presenterade sina idéer, varor och tjänster. Utav dessa 115 UF-företagen var 3 stycken från Magnus Åbergsgymnasiet här i Trollhättan. Under mässan avgjordes också en rad olika tävlingar och ett utav företagen från MÅG, UF Ergo, tog hem brons i tävlingen Sveriges Bästa Mässmonter!! Motiveringen till 3:e platsen löd: ”Bra koppling mellan monterdesign och produkt. Trevlig och inspirerande demonstration.” UF-företaget består av Petter Ericsson, Martina Sjögren, Helena Karlsson, Maria Karlsson och Henrik Olsson som går sista året på Samhällsprogrammet med ekonomiskinriktning på Magnus Åbergsgymnasiet. De säljer ett handtag till 1-liters mjölk- och andra tetraförpackningar som ska underlätta lyft för framförallt äldre och små barn som har svårt att greppa.

(2003-05-20)
Vill du komma åt NE hemifrån?

Om du blir medlem på Kollegiet, som är en webbsida för pedagoger av pedagoger, så kan du när du loggar in komma åt national encyklopedin hemifrån och det är väldigt bra tycker jag som är medlem sedan några månader tillbaka. Du anmäler dig på www.kollegiet.com och får själv ange vad du vill ha för användarnamn och lösenord. du kommer åt sidan var du än befinner dig och själv har jag hittat mycket matnyttigt.
 

(2003-05-19)
Bred samverkan kan rädda IT i skolan

Logotyp: KK-stiftelsen- Huvudansvaret för att bedriva skolutveckling är kommunernas. Men med strategiskt valda statliga insatser får de bättre förutsättningar att klara av sin roll. Insatserna ska inriktas på att ge kommunerna stöd att själva ta ansvaret för IT i skolan. Tydliga statliga signaler om att IT i skolan är viktigt kräver inte stora pengar, men har stort symbolvärde, säger Madeleine Cæsar.

Vill du läsa hel artikel och mer om samverkansplaner så klicka här

(2003-05-08)
Reviderat skolutvecklingsavtal

Du vet väl om att kommunens skolutvecklingsavtal nu är reviderat? Det nya avtalet hittar du i vårt interna system "KUBEN". Du loggar in som vanligt, klickar på personal och sedan på ikonen Öla 00. I den konferensen är du välkommen med kommentarer kring kommunens utvecklingsarbete hälsar en av våra utvecklingsledare Ingrid André.
 

(2003-04-30)
Resemässa i Velanda

Under vårterminen har eleverna i klass 5 och 6 jobbat hårt med att arrangera en resemässa. I samband med att vi i geografin läste om Europa respektive Världen spetsade vi in oss på att göra en resemässa. Gruppvis fick man ta reda på så mycket som möjligt om ett valfritt land för att sedan visa upp resultatet på en mässa. Föräldrar och släkt var välkomna på kvällen och dagen efter fick skolans andra elever och personal komma på besök till VIA dvs. Velanda International Airport. Vid ingången möttes man av Kapten och resevärdinnorna.
I de olika montrarna kunde man se, lyssna, lukta och även smaka på sådant som hade med landet att göra. Det kunde vara t.ex. godis, frukter, sushi och te.
Det blev en mycket lyckad mässa hälsar resevärdinnorna via Ulrika von Tell

(2003-04-27)
Motion och föreningsliv - kurs på KOMVUX

Tag chansen och gå en kurs på komvux där du kan tillgodogöra dig poängen samtidigt som du får tillfälle till motion och lära dig om en GOD HÄLSA! Vill du veta mera klicka här för att se kursledaren Theodor Ahrenbergs kurspresentation. Du anmäler dig till kursen via KOMVUX´s hemsida som du bl.a hittar här.
Sista anmälningsdag är den 9 maj.
 

 

(2003-04-21)
Hållbar utveckling-Novelltävling för er i år 1-9 

I somras höll FN ett världstoppmöte om Hållbar utveckling. Världens ledare och olika grupper kom fram till olika beslut för att förhindra miljöförstöring. Inför världsmiljödagen den 5 juni håller vi på och planerar en utställning.
Inför den vill vi att ni skriver ner era tankar om hur miljön, kanske här i Trollhättan, kommer att se ut om tio år. Nya fordon, system för bättre sopsortering, lösningar för onödiga  förpackningar.... Det finns inga gränser för fantasin!
Bland de bidrag som kommer in kommer vi att ta med de vinnande bidragen på utställningen.

Tala med era lärare som har mer information om vad som gäller för att vara med hälsar Sofija Dahl och Cathrine Elisson, Mp 3 Magnus Åbergsgymnasiet.

(2003-04-14)
Datorn i Utbildningen på besök

I fredags besöktes Trollhättan av tidningen Datorn i Utbildningen. Carina Näslund och Bosse Andersson passade under besöket på att intervjua representanter för utbildningsförvaltningen kring de satsningar som gjorts på IT i våra skolor. Ett reportage kommer också att handla om de tankar förvaltningen har kring hur vi skall ta tillvara ITiS framgångar i kommunen. Redan i nästa nummer kommer vi att kunna läsa om de ungdomarna som jobbar med webbradio på Nils Ericssons gymnasiet och våra duktiga modersmålslärare som jobbar med digital portfolio för att följa elevernas språkutveckling. Är du nyfiken på månades nummer så hittar du den elektroniska varianten här.

(2003-03-25)
Självutvärdering ett verktyg för SKOLUTVECKLING!


Vi startar redan nu för att möta det nya Skolverket!
Vill Du och Ditt arbetslag vara med?
 

Det nya Skolverket har aviserat att de kommer att följa upp och granska Sveriges skolor under en sexårsperiod. Alla kommer att få besök och fokus kommer att sättas på skolornas självvärderingar i syfte att  hjälpa oss att se vad vi är bra på och vad vi behöver förbättra.
Vi tror, att BRUK – Bedömning-Resultat-Uppföljning-Kvalité kommer att bli det instrument som alla skolor ska använda i arbetet med självvärderingar.
Självutvärderingar är ett utmärkt sätt att både lära sig själv men också av varandra! Varför inte passa på samtidigt som vi granskar oss själva också ta reda på vad våra kolleger har för tankar och idéer om det vi gör? Vi vill organisera ett system för ”speglingar” – kollegiegranskningar mellan våra skolor.

I november 2003 ska Skolverket presentera för regeringen hur inspektionen ska gå till.
Då kan vi faktiskt redan vara i gång!
Varför inte börja träna redan nu så att vi som vanligt i Trollhättan ligger i framkant!?
Logga in på FirstClass och klicka dig fram till vår personalkonferens. Under föreläsningar mm kan du läsa mer om självutvärdering.

(2003-03-24)
Teckningstävling!!!!!!

Skicka en teckning!
Nationaldagskommittén i Trollhättan utlyser en teckningstävling för mellanstadiet år 5-6 i Trollhättans skolor. Temat på tävlingen är ”Hipp, hipp, hurra, det är nationalda´!!”
Det vinnande bidraget blir hela klassens och priset kommer att delas ut på nationaldagen den 6 juni 2003. Priset är en summa på 5 000 kronor.
Teckningarna måste vara oss tillhanda senast den 9 maj 2003.  

Skicka era teckningar till Trollhättans kommun, Informationskontoret, 461 83 Trollhättan eller lämna dem på Kommunhuset, Receptionen, Gärdhemsvägen 9.
Har ni frågor går det bra att ringa till Gunnel Axelli på Informationskontoret, tel 49 70 21.  

(2003-03-23)
Hur utvecklas vår kommun?

Alla som är intresserade av att följa med hur tankarna är kring  planerna för hur kommunen kan utvecklas - passa på att studera förslaget översiktsplan 2003. Planen heter vårt Framtida Trollhättan och finns på samtliga skolor! Vill du läsa mer - gå in på kommunens hemsida www.trollhattan.se eller klicka på länken så kommer du direkt till sidan Översiktsplan - Trollhättans kommun eller varför inte fråga efter planen på din  skola! Fram till den 12 maj har vi möjlighet  att komma med synpunkter på planen. Ta den möjligheten på din skola!

(2003-03-10)
Arbetar din skola mot mobbning?

Myndigheten för skolutveckling söker efter skolor som aktivt arbetar mot kränkande behandling, med handlingsprogram och andra arbetssätt. De exempel vi söker är främst de som utvärderats och visat sig skapa goda lär- och arbetsmiljöer i skolan.

Arbetar du på en sådan skola? I så fall, var vänlig och kontakta Fredrik Modigh eller Bengt Harju.

Läs mer om utvecklingsinsatser som rör det demokratiska uppdraget, inflytande och jämställdhet.

(2003-03-10)
DreamParty

Sugen på Lan? Kom till NordicLan: DreamParty Edition!
Med 400 platser kan NLDP erbjuda ett supersnabbt nätverk, 100 Mbit Internet över 30 000 kr i prispengar!

Lanet kommer äga rum 9-11 Maj i Trollhättan.

För mer information, se: DreamParty
 

(2003-03-05)
First Class 7.1 nu i drift!

Uppgraderingen av First Class servern fungerade utmärkt. För dig som användare syns inte förändringarna så mycket förrän du själv hämtat hem den nya klienten som finns längst upp till vänster under rubriken ladda ner.
Vill du lära dig mer om hur man kan använda First Class så klickar du på länken där det står Handbok för FC.
Vi hoppas att du även har fått nya klienten på skolans datorer om inte så är det nog på gång. Din skolan tekniker vet när det blir klart på just din skola.

(2003-03-03)
Nytt försök till uppgradering av vår First Class server i natt!

Centrinity Home Page Som du kanske märkte så gick inte uppgradering av FC så bra som det var tänkt. Det fanns en bugg i programvaran som inte visade sig på vår testserver. Ny programvara har nu anlänt och det är dags att göra ett nytt försök. Tyvärr så innebär detta att du inte kommer att kunna använda "KUBEN" mellan klockan 21.00 och 07.00 i natt. Vår test av nya uppgraderingen har gott bra så nu hoppas vi att allt skall falla på plats och att version 7.1 möter er i morgon.

Väl mött efter klockan 07.00 den 4 mars i ny version hälsar vi på IT-pedagogiskt forum.

(03-02-09)
Vill du rita mig?


I mars startar projektet "Jag beskriver mig, du ritar mig". Projektet har sitt ursprung i Italien och gör det möjligt att kombinera ämnen svenska, bild och SO. Sista anmälningsdag är 1 mars 2003.

Barn på en skola beskriver sig och barn på andra skolor ritar med hjälp av beskrivningarna, porträtt. Beskrivningar och porträtt publiceras på
Kidspace. På lektioner diskuteras vad som är vackert och fult, vem som bestämmer det och varför vissa mobbar andra för sitt utseende. Projektet är ett samarbetsprojekt mellan svenska, bild och SO.
Projektet är beprövat på nätet, tar inte så lång tid och är samtidigt inte så krävande vad gäller datateknik och lärarsamarbete. Det ger därför en lättillgänglig möjlighet till en första dialog på svenska. Vill du läsa mer eller anmäla din/er klass så klicka här.

(2003-02-03)
Näsblod eller bara lite förkyld?

Svarsbanken och Fråga doktornPå sajten Infomedica, som Landstinget och Apoteket står bakom, kan man lätt hitta svaret på sina sjukdomsfrågor. Här finns allt från benbrott till fästingbett. De har även en barnavdelning där man tillsammans med barnen kan titta på filmer om att få sprutor och att undersöka sina lungor. Man kan också skicka e-brev till sajten och få svar på sina funderingar. Gissa vad som låg högst upp på listan idag? Ja, just det - vinterkräksjukan


(2003-01-27)
Pedagoger dök i Mimers Brunn

Grundarna till skolarbetssatjten Mimers Brunn gästade igår Trollhättan och några av ITiS-arbetslagen. Föreläsarna talade om hur man kan använda IT som verktyg i skolan, både för att göra den bättre och roligare. Anders och Olle tog även upp fuskproblematiken som många lärare kopplar samman med elevers Internetanvändning. De kom med tips och tankar kring hur man kan undvika detta. Till exempel kan läraren föreslå att arbetena ska publiceras på nätet, då är det ingen elev som kan tänka sig att ”sno” någon annans arbete. Vem vill sätta sitt namn på något som man inte gjort på nätet, där kan ju upphovsmannen lätt hitta det?!

 

(2003-01-16)
Brevvänner

2-3 grön på Paradisskolan har under detta läsåret börjat brevväxla med en annan skola. Det är klass 3 på Rödängsskolan i Umeå som har skaffat sig nya vänner i Trollhättan. Brevskrivandet sker på skoltid, och det är tänkt att det senare även ska övergå till elektroniskt form. Eleverna tycker detta är ett roligt sätt att träna svenska på. Det är kul att få nya kompisar. De får berätta för någon annan om sig själv och hur det är i Trollhättan. Likaså får de läsa om andra och hur det är att bo i Umeå. Till exempel väntar eleverna i 2-3 grön nu på svar från sina vänner på Rödängsskolan om hur de har det med snöbollskastning på rasterna. 


(2003-01-08)

Jon frikänd programmerare

 
Den norske tonåringen Jon Lech Johansen som åtalats för att ha skrivit ett datorprogram som avkrypterade dvd-skivor, frikändes på tisdagen av Oslo tingsrätt. Läs mer om rättegången och domen på Aftonbladets hemsida.
 


 

 

(2002-12-13)
Carusell Magazine ute nu!


Det första numret av Carusell Magazine är ute nu. Den elektroniska tidningen riktar sig till dig mellan 13-29 år. I första numret kan vi bl.a. läsa om Håkan Hellström (som spelar i Trollhättan i kväll) och Anja Pärsson. Bakom tidningen strå MTW och Svenska kommunförbundet. Genom att klicka här kommer du till tidningen där du också gratis kan prenumerera på kommande nummer.

(2002-12-11)
Carusell Magazine kommer snart

Kommunförbundet ska starta en ungdomstidning på nätet - Carusell Magazine. Nästa vecka är det dags. På onsdag kommer de att påbörja distributionen av Nr 1 till målgruppen som består av samtliga studerande och kommunanställda i åldern 13 - 29 år. I Trollhättan kommer vi att lägga ut länkar till numren på denna sida samt på vårt FirstClass system. Ett test exemplar hittar du här

(2002-12-06)
Homo Zappiens

Bild: Wim VeenDe är unga. De verkar okoncentrerade. De gör sju saker samtidigt. De kommunicerar ständigt. De är Homo Zappiens. Wim Veen, professor vid Delft University of Technology i Nederländerna, har intresserat sig för den generationsklyfta som många upplever när det gäller användningen av IT. Läs mer om den spännande forskningen på www.kollegiet.com

(2002-12-02)
Bli bättre med Aftonbladets IT-skola

Kanske har du just packat upp din ITiS dator eller din nya hem-pc? Det är inte lätt att hänga med i den snabba utvecklingen men Aftonbladets nätupplaga har just startat en serie artiklar som heter IT-skola där du kan få hjälp. Klicka på denna länk till Aftonbladets hemsida och var med redan från början.

(2002-11-19)
En sten satt i rullning?

Skolledare i Trollhättan har träffats för att samtal kring hur man kan jobba vidare i ITiS anda. Träffen ägde rum nere på IT-pedagogisk forum och förutom att samtala om vad ITiS satt för spår i verksamheten informerades deltagarna om den nationella nätkonferensen som ägt rum samt om Tankelyft 2002 där ITiS utvärderats i ett nationellt perspektiv. Minnesanteckningar från träffen hittar deltagarna i skolledarkonferensen på FirstClass.

Trollhättan går vidare genom att under våren samla alla arbetslag till ett erfarenhetsutbyte under en dag. Inbjudan till detta kommer i slutet av december i den speciella ITiS konferensen.

 

(2002-11-13)
Trollhättans dansare på ITiS hemsida

ITiS media´s hemsida står att läsa om när Kulturskolan dansar ända bort till Kina. I reportaget kan vi läsa om hur lärare och elever kombinerat traditionell danspedagogisk undervisning med ny IT-teknik. Hela artikel som publicerats på ITiS nationella hemsida finns att hämta här. Bra jobbat säger vi som gillar när Trollhättan visar att vi är duktiga.
 

(2002-11-04)
Motion och föreningsliv kurs på KOMVUX

Tag chansen och gå en kurs på komvux där du kan tillgodogöra dig poängen samtidigt som du får tillfälle till motion och lära dig om en GOD HÄLSA! Vill du veta mera klicka här för att se kursledaren Theodor Ahrenbergs kurspresentation. Du anmäler dig till kursen via KOMVUX´s hemsida som du bl.a hittar här.

 


(2002-10-31)
Rullstolsrally med bandy och dragkamp

Under vecka 42 träffades massor av ungdomar under trevliga former i Idrottshallen i Vänersborg. Det var rullstolsrally, rullstolsbandy och rullstolsdragkamp på programmet. Ett flertal lag ställde upp och Joel som hört av sig till oss berättar att kampen var hård men rättvis. När allt är över efter 24 timmar sover alla både gott och länge dagen efter.

Vill du veta mer om handikappidrott kan du klicka här

(2002-10-20)
Skrivet i sand eller huggit i sten?

Den statliga satsningen på IT i skolan (ITiS) har presenterat två utväderingar under perioden och den senaste kan man inom kort ta del av på www.itis.gov.se. I Trollhättan tittar skolledrna just nu över vad som har hänt ute på de skolor som deltagit i satsningen. Skolledarna kommer att träffas på Innovatum den 21/10 som en första start och förhoppningsvis visar det sig att vi är stenhuggare...... Information kring hur vi går vidare i Trollhättan kommer att finnas i vårt intranät (dvs i vårt FirstClass system) och här på hemsidan.
 

(2002-10-11)
VIPIT

Har din skola/förskola någon VIPIT representant bland pedagogerna? Under hösten startar vi en mötesplats för utbyte av erfarenheter kring IT i verksamheten ur pedagogiskt perspektiv och meningen är att skolor/förskolor skall vara representerade men minst en pedagog. Ännu saknar jag representanter från flera områden så fråga gärna er skolledare vem/vilka som representerar ert område. Nya representanter anmäls genom skolledarna. Vår första träff äger rum den 4/12 klockan 15.00 på Innovatum.
 

(2002-10-05)
Pedagogen, den etiske skådespelaren

Fredagen den 27 september samlades Paradisområdets pedagoger i Missonskyrkan för att få funderingar kring lärares yrkesetik belysta. Roger Fjellström som har moralfilosofi och skola som specialitet talade om:. Hur ska jag som lärare handla i olika situationer och vilka riktlinjer ska jag rätta mig efter?

Fjellström utgick från skolans styrdokument och menade att lärarens arbete är att tolka och levandegöra styrdokumentet för eleverna såsom en skådespelare tolkar och levandegör en roll utifrån ett givet manus för sin publik. Den svenska skolan vilar, enligt Fjellström, på fyra etiska pelare, den organisationsetiska, den verksamhetsetiska, den kollektivetiska och den personetiska. Dessa utgör skolans moraliska arena och påverkar läraren i hennes handlande.

Läraren skall överföra och förankra demokratiska och humanistiska värden och regler hos sina elever. Detta innefattar även krav på att pedagogen handlar förebildligt. Detta innebär ibland svårigheter. Kan jag som pedagog gå emot föräldrars önskemål då de inte stämmer med de demokratiska värderingarna? Hur kan jag som lärare belysa den uppenbara konflikten mellan individualisering och socialisering? Kan jag som klasslärare måna mer om mina egna elever än om skolans övriga?

Efter lunch fick lärarna i grupper samtala om sitt uppdrag och hur man kan komma vidare med att lyfta fram de ibland bortrationaliserade värdegrundsfrågorna.

(2002-10-02)
Tuff valkampanj i Velanda

På Velanda skola har det under några veckor pågått en tuff valkampanj. Elever ur åk 5 och 6 har bildat partier, skrivit valprogram och sedan gjort reklam för sitt parti på skolan. Partierna som kämpat om rösterna var Elektronikpartiet, Skolpartiet, Musikpartiet, Snaskpartiet, Djurpartiet, Kaninpartiet, Hästpartiet,  Anti-hästpartiet, Serietidningspartiet, Storpartiet, Simsalabimpartiet samt Fotbollspartiet. Man vill i de olika partierna tex. ha mer musik, serietidningar, godis, mobiltelefoner i skolan, fler stall till Velanda, uppmuntra skratt, hästkött i hamburgarna mm.  Gymnastiksalen förvandlade under onsdagen 18/9 till kombinerad valstuga och vallokal. Lärare och elever från åk 3-6 blev inbjudna att lyssna på Partierna samt sedan ta ställning till vilket parti man skulle lägga sin röst på.  Det partiet som lyckades värva flest röster i slutändan var Fotbollspartiet.  Grattis till ett bra val !

 

(2002-09-26)
Nätkonferens på 26 platser i Sverige

I ITiS (Informations Teknik i Skolan) regi anordnas till veckan en nationell nätkonferens som i vår region kommer att gå av stapeln på Ronnums Herrgård. Deltagarna är ITiS handledare, kontaktpersoner och förvaltningschefer från 16 kommuner i Västra Götaland. Frågor som kommer att behandlas är bl.a. lärande samtal, utvärdering av pedagogisk verksamhet och IT och lärande.

Forskare kommer tillsammans med personer från de 26 olika platserna att samtala kring de olika frågorna och sammanställa dokument som vi övriga kan få ta del av.  Från Trollhättan deltar bl.a. Christina Sikström från Paradisskolan, Marie Påsse från Nils Ericsson gymnasiet, Johan Roos biträdande förvaltningschef och Ingrid André utvecklingsledare.

(2002-09-17)
Mimers Brunn – Källkritik och fusk på Internet

Måndagskvällen den 16 september var Anders Hammarbäck och Olle Westin på ITPF/Innovatum. I uppdrag av Tidningen i Skolan höll de ett seminarium om källkritik och fusk på Internet. Anders och Olle är några bland grundarna till kunskapssajten Mimers Brunn och har båda gått IT-gymnasiet. Med utgångspunkt från egna erfarenheter som elever och från arbetet kring Mimers Brunn gav de ett 20-tal lärare sitt perspektiv på elevers användande av Internet nu och i framtiden. ”Det gäller att dra nytta av fördelarna med Internet och eliminera nackdelarna, det krävs kunskap och medvetenhet”, var några viktiga lärdomar. En mycket givande kväll.

Bildtext: Marianne Örtengren, ITiS, tillsammans med Anders och Olle.

(2002-09-13)
Nu finns världens bästa barnbok i handeln!

En bok om dagens barn och deras verklighet har getts ut av BRIS, Barnens Rätt i Samhället. Boken vågar ta upp det som är svårt i livet, men som ändå ger framtidstro.
”Barn är smarta, det ska inte alltid vara lyckliga slut i berättelser. Så är inte livet,” skriver Göran Harnesk en av initiativtagarna till Brisboken. Med hjälp av sagan kan man ta upp och prata om svåra frågor såsom utanförskap och mobbing.
I boken medverkar flera av Sveriges mest kända barnboksförfattare och illustratörer gratis för att på detta sätt stödja Bris verksamhet, 175 kronor av de 249 kronorna som boken kostar går direkt till Bris verksamhet.
Viveca Lärn skriver om klasskamp, Wille Crafoord rappar, i serieform, om en trut och Astrid Lindgren finns med med en saga om en tjurfäktare. Just denna kan du läsa direkt.

(2002-09-06)
Nationellt nätverk träffas i Trollhättan

Under två dagar har ett 50 tal IT-pedagoger från hela Sverige träffats och utbytt erfarenheter i Trollhättan. Det Nationella Nätverket för IT-pedagoger som startades 1998 träffas en gång per år för att utbyta erfarenheter, ta del av IT-pedagogiska nyheter samt lyssna till goda exempel från olika föreläsare. Nästa år möte kommer att äga rum i Malmö.

I år förläste bl.a Jeannette René de Vredee kring temat IT i dansundervisningen. Jeannette berätta och visade bilder från sitt arbete med eleverna kring Kinesiskt dans, ett arbete som resulterade i att gruppen besökte Kina och där fick genomföra ett antal föreställningar. I augusti återgäldades besöket och Trollhätteborna kunde njuta av dans framförd av ett 40 tal unga Kineser.

 

(2002-09-02)
IT-pedagogiskt forum??!!

Visste du att du som pedagog i Trollhättans kommun, tillsammans med ditt arbetslag eller enskilt, kan vända dig till IT-pedagogiskt forum? Vi håller till på Innovatum, Kunskapens Hus och är en del av KUB-förvaltningen. Vi hjälper dig att komma igång med FirstClass, har olika typer av Workshop och har tillgång till många olika pedagogiska programvaror som du/ni kan låna under två veckor.

Vi som jobbar med IT-pedagogiska frågor är Christina Sikström 25%, Marie Påsse 25% och Britt-Inger Berntsson 75%. De som ser till att nätet fungerar och att du har en e-postadress är Dragan Vrdoljak 50% och Johan Carlsson 50%.
Ring (49 72 88) oss om du vill ha hjälp med att komma igång med FirstClass eller KUB som det i dagligt tal kallas :-) För dig eller ditt arbetslag är kontakter med oss och utbildningar kostnadsfria.

(2002-08-16)
Fullt hus på Folkets Hus

Drygt 250 pedagoger i kommunen började skolåret 2002 med att delta i de av IT-pedagogiskt forum anordnade kompetensutvecklingsdagar om lärande. Och i den härliga augustivärmen grodde säkert många av föreläsarna initierade tankefröer och några blommar säkert redan i höst. 
Onsdagen den 14 och torsdagen den 15 augusti har för många pedagoger varit vikta för att lyssna på Eva Anderberg och Jon-Erik Egerzegi Stenman. 

Eva Anderberg som arbetar på Mariaskolan, Stockholm berättade om hur hennes arbetslag arbetat för att få hand, hjärta och hjärna att stimuleras i undervisningen. Anderberg visade på konkreta exempel från sin undervisning och hur man kan planera för att få ämnen att hänga samman på ett för eleverna meningsfullt sätt. 

Jon-Erik Egerzegi Stenman har ett förflutet som svenska och historielärare, men arbetar nu med lärarutbildning på Umeå Universitet  och som ITiS-samordnare för Västernorrland. Stenmans röda tråd är att inget lärande kan ske utan efterarbetning och reflektion. Hur ska vi i skolan arbeta vidare med detta? Detta fick de som deltog i Stenmans seminarium arbeta med.